Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ TIMIΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ &
ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
(Ελ. Βενιζέλου & Οζηρού) ΤΕΡΨΗ


ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ
Έτος 17ο Αριθμός Φύλλου: 216 ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

Διπλή γιορτή: Εορτάζει η Παναγία (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), εορτάζει και η Πατρίδα (Επανάσταση 25ης Μαρτίου 1821).
Ας κυματίσει η Γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία στη καρδιά μας και στα σπίτια μας, το σύμβολο της Πίστεως και της Ελευθερίας μας.


ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ
Διανέμεται Δωρεάν
(1) 
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
Μήνας Μάρτιος έχων ημέρας τριάκοντα μία. Η ημέρα έχει ώρας 12 και η νύκτα ώρας 12.
  • 1/3 ΔΕΥΤΕΡΑ: Αγιασμός-Θεία Λειτουργία 
  • 5/3 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Απόγευμα παραμονή Ψυχοσάββατου: Τρισάγιο Υπέρ των Ψυχών & Εσπερινός  
  • 6/3 ΣΑΒΒΑΤΟ «ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ»: Θεία Λειτουργία-τρισάγιο υπέρ των Ψυχών  
  • 7/3 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ: Θεία Λειτουργία  
  • 9/3 ΤΡΙΤΗ, Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων: Θεία Λειτουργία  
  • 13/3 ΣΑΒΒΑΤΟ, της Τυρινής: Θεία Λειτουργία  
  • 14/3 ΚΥΡΙΑΚΗ, ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ: Θεία Λειτουργία  
  • 15/3 ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, Αρχή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής: α)Πρωί: Όρθρος-Ώρες-Εσπερινός, β)Απόγευμα: Μεγάλο Απόδειπνο.  
  • 17/3 ΤΕΤΑΡΤΗ Οσίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού: Όρθρος-΄Ωρες-Προηγιασμένη Θ.Λ. & Αρτοκλασία
  • 19/3 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Όρθρος-΄Ωρες-Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Απόγευμα: Τρισάγιο υπέρ των Ψυχών & Ά ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ  
  • 20/3 ΣΑΒΒΑΤΟ Α΄ Νηστειών (Δια κολλύβων θαύμα Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος): Θεία Λειτουργία  
  • 21/3 ΚΥΡΙΑΚΗ Ά ΝΗΣΤΕΙΩΝ(ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ): Θεία Λειτουργία-Αρτοκλασία-ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ  
  • 25/3 ΠΕΜΠΤΗ, Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Θεία Λειτουργία-Δοξολογία Εθνικής Εορτής  
  • 27/3 ΣΑΒΒΑΤΟ, β΄ Νηστειών: Θεία Λειτουργία  
  • 28/3 ΚΥΡΙΑΚΗ, Β΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ(Αγίου Γρηγορίου Παλαμά): Θεία Λειτουργία  
  • 31/3 ΤΕΤΑΡΤΗ: Όρθρος-Ώρες- Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία
  • ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ: Κατόπιν επικοινωνίας με τον π. Θεόδωρο. 
  • Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών τελείται σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, και τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται για την αποφυγή εξαπλώσεως της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19. 

ΤΡΙΩΔΙΟΝ - ΟΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ:
Την δεύτερη εβδομάδα, από 1/3 μέχρι την Κυριακή της Απόκρεω 7/3 τρώμε κρέας (εκτός Τετάρτης 3/3 και Παρασκευής 5/3). Την τρίτη εβδομάδα, από την Δευτέρα 8/3 έως την Κυριακή 14/3 τρώμε όλες τις υπόλοιπες τροφές εκτός από κρέας και ονομάζεται εβδομάδα της Τυρινής. Από την Καθαρά Δευτέρα 15/3 αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ! 
(2)
 
 
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2021  
  1. Εσπερινή σύναξη Δευτέρας: Την Δευτέρα 15/3, Καθαρά Δευτέρα η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και την Δευτέρα 22/3, το απόγευμα θα τελεστή το Απόδειπνο και εν συνεχεία το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Τη Δευτέρα 29/3 η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου μετά παρακλήσεως. 
  2. Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη θα τελείται το Μέγα Απόδειπνο.  
  3. Οι καθημερινές ακολουθίες Όρθρου-Ωρών-Εσπερινού άνευ Θείας Λειτουργίας θα τελούνται το πρωί.  
  4. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Κάθε Παρασκευή: Α΄ Χαιρετισμοί 19/3 & Β΄ 26/3.  
  5. Την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα τελούνται, το Σάββατο η Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και τη Κυριακή η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Πέμπτη 25/3 του Ευαγγελισμού, Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου.  
  6. Πρόσφορα προσφέρουμε τις ημέρες, α)κάθε Παρασκευή απόγευμα για την Θ.Λ. του Σαββάτου, β)κάθε Σάββατο απόγευμα για την Θ.Λ. της Κυριακής. γ)Τετάρτη απόγευμα 24/3 παραμονή του Ευαγγελισμού. Τις ημέρες από Δευτέρα έως Πέμπτη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν προσκομίζονται πρόσφορα!
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Στηρίξτε το έργο του Θεού και τα έργα αποπερατώσεως που πρέπει να συνεχιστούν!!! Το Ξυλόγλυπτο Τέμπλο που κατασκευάζεται, τη διαμόρφωση οικίας σε Πνευματικό κέντρο, κ.α.!!! Η Αγιογράφηση του Ιερού Ναού συνεχίζεται!!! Ένα έργο που άλλαξε την εσωτερική του όψη. Ολοκληρώσαμε στο Ιερό Βήμα την Πλατυτέρα, τους Ιεράρχες, την κλίμακα του Ιακώβ, Θεία Μετάδοση, της Αγίας Προθέσεως(Γέννηση και Άκρα Ταπείνωση), την Θυσία του Αβραάμ, την Θεία Μετάληψη, στο διακονικό με την Καιομένη και μη Φλεγομένη Βάτο, τον Δίκαιο Μελχισεδέκ και τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο. Επίσης δεξιά στο Ιερό, τις παραστάσεις από Παλαιά Διαθήκη (Παράδοση Δέκα Εντολών και οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω) και Αγίους. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό.
Ξεκίνησε στο Τρούλλο του Ιερού Ναού η αγιογράφηση για τον Παντοκράτορα, Προφήτες και τους τέσσερις Ευαγγελιστάς. Ο αγιογράφος με την βοήθεια του Θεού και την πρεσβεία των Αγίων μας προσπαθεί, με οδηγό την τέχνη της Αγιογραφίας μέσα από την Βυζαντινή μας παράδοση να αποτυπώσει την Ορθόδοξη εικονογραφία. Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν μια Εικόνα ή παράσταση ή να συνεισφέρουν και σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους Ιερείς, τους Επιτρόπους ή τον Αγιογράφο Ευάγγελο Μανούκα.

2. ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Ας μην ξεχάσουμε και αυτό τον μήνα να βοηθήσουμε! ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ! Το Φιλόπτωχο ταμείο της Ενορίας μας, με την συνεισφορά σας, στηρίζει υλικά και οικονομικά, άπορα άτομα και φτωχές οικογένειες. Μέσα στις δραστηριότητες του λειτουργεί και τράπεζα τροφίμων: Καθημερινά δεχόμαστε τρόφιμα, μακράς διαρκείας για την ανακούφιση απόρων οικογενειών(Γάλα-όσπρια-ζυμαρικά-κονσέρβες-ζάχαρη-καφέ-ντοματοπολτό-έλαια). 
(3)
 

Αθάνατα λόγια των αγωνιστών του 1821

Ο Κολοκοτρώνης μπροστά στον θάνατο:
Ο Κολοκοτρώνης μαζί με τον Πλαπούτα δικάζονται στο δικαστήριο, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνει την απόφαση: Οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε θάνατο. Ο Κολοκοτρώνης ακούει ήρεμα την απόφαση. Μόνον λέγει: «Τόσες φορές είδα τον θάνατο και δεν τον φοβήθηκα. Ούτε και τώρα τον φοβάμαι». Έκανε τον σταυρό του και είπε: «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου». Ο Πλαπούτας δάκρυσε και ο ατρόμητος Κολοκοτρώνης τον παρατήρησε: «Ντροπή σου ξάδελφε, είπε, σιγά. Εμείς, κάναμε το χρέος στην πατρίδα. Αυτοί ας μας καταδικάσουν. Καλύτερα να πάμε άδικα».
Η γενναία αύτη ψυχή, με τον αδάμαστο και ατσαλένιο χαρακτήρα, δεν κάμφθηκε μπροστά στην αδικία. Όταν ο άνθρωπος έχει εσωτερικά την πληροφορία ότι έκανε το χρέος του, δεν τον νοιάζει αν οι άνθρωποι τον τιμήσουν ή τον αδικήσουν. Και μπροστά στον θάνατο ακόμη στέκεται ήρεμος και ατάραχος, έτοιμος για όλα.

«Όταν αποφυλακίστηκε ο Νικηταράς, το 1841, ήταν τόσο φτωχός που κατάντησε ζητιάνος στα σοκάκια του Πειραιά. Η αρμόδια αρχή, η οποία χορηγούσε θέσεις επαιτείας, τον επέτρεπε να επαιτεί, κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, κάθε Παρασκευή! Όταν αυτά έφτασαν στα αυτιά του πρέσβη της Γαλλίας, αυτός απεστάλη από την κυβέρνηση του, στο σημείο όπου ζητιάνευε ο μεγάλος οπλαρχηγός. Μόλις ο Νικηταράς αντελήφθη τον ξένο, μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του.
- Τι κάνετε στρατηγέ μου; ρώτησε ο ξένος.
- Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα, απάντησε υπερήφανα ο ήρωας.
- Μα εδώ την απολαμβάνετε, καθισμένος στον δρόμο; Επέμενε ο ξένος.
- Η πατρίδα μού έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πώς περνάει ο κόσμος, απάντησε περήφανα ο Νικηταράς.
- Ο ξένος κατάλαβε και διακριτικά, φεύγοντας ,άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες. Ο σχεδόν τυφλός Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ξένο: «Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το μην το βρει κανένας και το χάσεις!». Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1849, ο γενναίος και έντιμος ήρωας, πεθαίνει πάμφτωχος».
Επισκεφθείτε στο διαδίκτυο το Ενοριακό μας Ιστολόγιο: agiosioannispatron.blogspot.gr. Μια διαδικτυακή μαρτυρία και παρουσία πίστεως της Ενορίας μας στο σύγχρονο κόσμο.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ: 2610/318930 & 2610318944Τηλεμοιότυπο(FAX) 
ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ: π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος 2610/641713 & 6977454038 
π. Αλέξιος Μυλωνάς 2610/312930 
ΝΕΩΚΟΡΟΣ: Χαράλαμπος Αντωνίου 6945023925 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (e-mail): agiosioannispatron@yahoo.gr
(4)

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate