Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

To Ευλαβικό προσκύνημα μας στην Πάτμο...στο νησί της Αποκαλύψεως του Ιωάννου!(β)

2η Ημέρα: Σάββατο - 29.10.2016, Πάτμος (Σπήλαιο της Αποκάλυψης – Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Του Θεολόγου – Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Κάθισμα Παναγίας Κουμάνας): 
Μετά το πρωινό μας, ώρα 09:20 αναχωρήσαμε, και επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν για να ξεκινήσουμε τις επισκέψεις μας στα ιερά μνημεία και στα αξιοθέατα του «Κοσμοπολίτικου Ησυχαστήριου» της Πάτμου. 
Πρώτα-πρώτα επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Το 95 μ.Χ. ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, Ιωάννης ο Ευαγγελιστής φθάνει εξόριστος στο νησί της Πάτμου, από τη Ρώμη όπου και είχε εκδιωχθεί. Στη σπηλιά όπου διέμενε αυτός με τον μαθητή και βοηθό του Πρόχορο, βιώνοντας θείους πνευματικούς στοχασμούς, συνέγραψε την Αποκάλυψη, το τελευταίο σημαντικό βιβλίο της Αγίας Γραφής. Σήμερα ο προσκυνητής έχει τη δυνατότητα να δει το σημείο όπου γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο που σχίστηκε και από εκεί ο Θεός υπαγόρευσε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη. 
Στη συνέχεια βρεθήκαμε, στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Του Θεολόγου, ένα από τα αρχαιότερα και πιο ονομαστά μοναστικά κέντρα της Ανατολής, που ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες φρουριακές μονές της εποχής. 
Μετά βρεθήκαμε για επίσκεψη και προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Μεγάλου Μοναστηριού, στην Χώρα, συστάθηκε το 1607 από τον Πάτμιο Ιερομόναχο Παρθένιο Παγκώστα. Η δισυπόστατη εκκλησία της, είναι αφιερωμένη στην Παναγία (Ζωοδόχο Πηγή) και στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα και περιέχει τη θαυματουργή τοιχογραφία της Παναγίας Ελεούσας. Είναι ένα μικρό αλλά εξαιρετικά ευπαρουσίαστο μουσείο με πολύτιμα ιερά σκεύη της Μονής.  
Συνεχίσαμε με προσκύνημα στο κάθισμα της Παναγίας Κουμάνας που ίδρυσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου Μακάριος Νοταράς το 1780 όταν εφησύχαζε στο νησί. 
Κατόπιν επισκεφτήκαμε το χωριό Άνω Κάμπος και την ομώνυμη περιοχή και παραλία και είχαμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση. Αφού επιστρέψαμε στο λιμάνι της Σκάλας, είδαμε τα δύο εκκλησάκια αφιερωμένα το μεν ένα στον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή και το άλλο στους μαθητές του Πολύκαρπο και Πρόχορο.


ΞΕΝΑΓΗΣΗ-ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ...



ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ...


ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ....



ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ...








...ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΜΑΝΑ


0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate