Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Στα Άγια χέρια του Πρώτου του Γένους, ''Ο Εκκλησιολόγος''

Του Αλέξανδρου Κ. Κολλιόπουλου
Με­τά α­πό αί­τη­μά μας, ο Οι­κου­με­νι­κός Πα­τριάρ­χης κ.κ. Βαρ­θολο­μαί­ος, ε­δέ­χθη σε α­κρό­α­ση τον εκ­δό­τη του “Εκ­κλη­σιο­λό­γου” κ. Α­λέ­ξαν­δρο Κολ­λιό­που­λο και την οι­κο­γέ­νειά του, την πε­ρα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα 21 Ιου­λί­ου το με­ση­μέ­ρι, στο Φα­νά­ρι.
Η συ­νά­ντη­ση αυ­τή, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε ε­γκάρ­διο κλί­μα και συ­νέ­πε­σε με τη συ­μπλή­ρω­ση του ε­βδό­μου έ­τους κυ­κλο­φο­ρί­ας του “Ε”.
Το τεύ­χος δε, της 20ης Ιου­λί­ου ΄14 (α­ριθ­μός φύλ­λου 369) ευ­λό­γη­σε ο Πρώ­τος του Γέ­νους.
Κα­τά την α­κρό­α­ση, αι­σθαν­θή­κα­με την πα­τρι­κή Του α­γά­πη, α­κού­σα­με τις στορ­γι­κές συμ­βου­λές Του, και γευ­τή­κα­με την α­βρα­μιαί­α φι­λο­ξε­νί­α Του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, αναφέρθηκε καταρχάς, στις πρόσφατες προαγωγές που έλαβαν χώρα στο Φανάρι. Μας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το πώς εξέλαβαν οι Πατρινοί την εκλογή του π. Μάξιμου Βγενόπουλου σε Μητροπολίτη Σηλυβρίας και του π. Ανδρέα Σοφιανόπουλου σε Μ. Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Από την πλευρά μας, μεταφέραμε στον Παναγιώτατο την ανείπωτη χαρά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του Ιερού Κλήρου, την ιδιαίτερη ανταπόκριση σύσσωμου του πατρινού τύπου στις δύο αυτές τιμητικές, για την πόλη μας, προαγωγές και τον ενημερώσαμε για το μεγάλο ενδιαφέρον και την παρουσία πολλών δεκάδων συμπολιτών μας στη χειροτονία του π. Μαξίμου.
Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ρόλο που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε παγκόσμιο επίπεδο και τα αποτελέσματα των προσωπικών επαφών του κ. Βαρθολομαίου, με τους σημαντικότερους ηγέτες του πλανήτη.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μας ενημέρωσε πλήρως για τις προσπάθειες και τις επαφές που διενεργεί με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των αιτημάτων του Οικουμενικού Θρόνου.
Πρώτα, αναφέρθηκε στις, ιστορικής σημασίας, πρωτοβουλίες που ανέλαβε καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ιερά Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και στις ιστορικές συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο, στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη.
Όσον αφορά τη σχέση του με τον Πάπα Φραγκίσκο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ταίριαξε η χημεία μας» και «υπάρχει ειλικρινής και αμοιβαία εκτίμηση».
Ο Παναγιώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση της Ρώμης, όπου πραγματοποιήθηκε η συμπροσευχή των δύο προκαθημένων, της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, για την επίλυση του Μεσανατολικού, παρουσία του παλαιστινίου ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς και του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες.
Εξέφρασε όμως, τη βαθύτατη λύπη του για το γεγονός ότι η παραπάνω πρωτοβουλία δεν απέφερε καρπούς, καθώς οι εν εξελίξει συγκρούσεις και οι συνεχείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, «μάραναν» το δέντρο ελιάς- σύμβολο ειρήνης - που φύτεψαν και οι τέσσερις ηγέτες στη Ρώμη.
Έπειτα, μας μίλησε για τις επαφές του με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τόσο στο Φανάρι όσο και στο Βερολίνο.
Υπογράμμισε το ενδιαφέρον της κυρίας Μέρκελ για τα ζητήματα του Πατριαρχείου και τις γνώσεις που είχε πάνω σε αυτά.
Επίσης, εξήρε την καλή επικοινωνία που έχει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Για τον τελευταίο επισήμανε τον θετικό του ρόλο στην επιστροφή τμήματος των μειονοτικών περιουσιών και την πραγματοποίηση βημάτων προς την εμπέδωση ενός πιο ανεκτικού περιβάλλοντος για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Επίσης, αποτίμησε θετικά και τη σταδιακή στροφή του Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας σε πιο φιλελεύθερες πολιτικά θέσεις, πέρα από τους εθνικισμούς του παρελθόντος.
Σε ερώτησή μας για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Πατριάρχης απάντησε ότι έχει λάβει πολλές υποσχέσεις υπέρ της επαναλειτουργίας, αλλά η τουρκική ηγεσία επιμένει να συνδέει αυτό το θέμα με την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα.
Αν και τα δύο θέματα είναι άσχετα μεταξύ τους, ο κ. Βαρθολομαίος είναι υπέρ της κατασκευής χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους, καθώς η θρησκευτική ελευθερία, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βασικές αρχές του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στο τέλος της συνάντησής, ο Παναγιώτατος μας δώρισε βιβλία σχετικά με το διαθρησκευτικό διάλογο, τη δράση του για το περιβάλλον και διάφορες συλλογές με επιλεγμένα κείμενά του.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας καθόλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ξεδίπλωσε το χάρισμα της απλότητας και της νηφάλιας σκέψης που τον χαρακτηρίζει.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αποτελεί την ήρεμη εκείνη δύναμη η οποία γνωρίζει να κινείται σε παγκόσμιο επίπεδο προβάλλοντας το ορθόδοξο βίωμα και να αναδεικνύει όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που κατατρύχουν την ανθρωπότητα.
Παρά λοιπόν, τα περί του «τέλους της ιστορίας» θρυλούμενα, ας είμαστε βέβαιοι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίες παράγουν ιστορία και ανοίγουν νέους ορίζοντες.
ΠΗΓΗ:ΕΔΩ

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate