Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η Θεία Μεταμόρφωσις (γ)


Τελικά η μεταμόρφωση του Χριστού, ήταν και μεταμόρφωση των ανθρώπων-μαθητών. Ο Κύριος ποτέ δεν έπαψε να είναι Θεός, παρ᾿ ότι έγινε και άνθρωπος. Ποτέ δεν σταμάτησε να έχει θείο φως και δόξα ουράνια. Οι μαθητές μεταμορφώθηκαν και τα δικά τους μάτια φωτίστηκαν και είδαν την δόξα του θεϊκού προσώπου του Χριστού, το φως το ουράνιο, αυτό που ποτέ μέχρι τότε δεν είχαν δει  Με την Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού και των μαθητών του, το έργο της θεϊκής μεταμορφώσεως των ανθρώπων άρχισε ήδη να πραγματοποιείται. Ο Χριστός υψώνει και μεταμορφώνει τον άνθρωπο, την ζωή του, το είναι του ολόκληρο. Ο ληστής πάνω στο σταυρό γίνεται θεολόγος και άγιος, πρώτος πολίτης του παραδείσου. Η πόρνη, η μεν μία με τα μύρα γίνεται Μυροφόρος-παρθένος, η δε άλλη μεγαλομάρτυς και ισαπόστολος. Ο μέγας διώκτης Παύλος γίνεται ο πιο πιστός του φίλος, γίνεται το όργανο του Θεού, πού περιόδευσε τέσσερις φορές τον τότε γνωστό κόσμο και κήρυξε το Ευαγγέλιο σε όλη την οικουμένη. 
Η μεταμόρφωση των ανθρώπων φαίνεται στα πρόσωπα των αγίων της εκκλησίας, τα σώματα των οποίων ακτινοβολούν το θείο φως, ευωδιάζουν, θαυματουργούν, παραμένουν άθφαρτα. Αυτό δηλώνει και το φωτοστέφανο στις εικόνες των αγίων. Αν μάλιστα προσέξουμε στην εικόνα του Μυστικού Δείπνου, θα δούμε, ότι όλοι οι απόστολοι έχουν φωτοστέφανο εκτός από τον Ιούδα, ο οποίος απέτυχε στο σκοπό του. Αυτός δεν μεταμορφώθηκε, αλλά παραμορφώθηκε. Δεν φωτίσθηκε, σκοτίσθηκε.
Ο Χριστός δεν επέτρεψε σε όλους να δουν τα θαύμα της μεταμορφώσεως για λόγους φιλανθρωπίας και συγκαταβάσεως στην ανθρώπινη αδυναμία. Ο Χριστός εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως υιός του ανθρώπου, δηλαδή ως άνθρωπος προσκαλώντας τους ανθρώπους να αποδεχτούν, όχι αυτό που βλέπουν με τα μάτια του σώματος, δηλαδή την ανθρώπινη φύση του, αλλά αυτό που δεν βλέπουν, την θεία φύση του. Με ταν τρόπο αυτό δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να Τον αποδεχτεί με την θέληση του, αβίαστα και ελεύθερα. Και όποιος πιστεύει στον Χριστό και ζει την εν Χριστώ ζωή, θα αξιωθεί να δει και την δόξα της θεότητός Του, πρώτα εδώ στη γη και οπωσδήποτε στον ουρανό, στη βασιλεία του Θεού. 

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate