Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μεγάλη Τρίτη...



Καθώς δρασκελίζουμε το ιερό πρόπυλο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, οι Ιεροί Ευαγγελιστές εκθέτουν με λεπτομέρεια την σύγκρουση του Χριστού με την υποκρισία και την κακότητα των γραμματέων και φαρισαίων. Στηλιτεύει ο Κύριος την πνευματική τους κατάντια για να μας προφυλάξει! Και συγχρόνως, με τις παραβολές των Δέκα Παρθένων των Ταλάντων και της Μελλούσης Κρίσεως που θα αναγνωστούν αύριο πρωί, που αποτελούν και πηγή εμπνεύσεως των ιερών υμνογράφων των ακολουθιών, μας παρακινεί στην μίμηση των φρονίμων παρθένων και στην αξιοποίηση των ταλάντων για τον πολλαπλασιασμό τους, ώστε να εισέλθουμε «χαίροντες εις την χαράν του Κυρίου» μας. Γιά να εορτάσωμε κι εφέτος τα σεπτά πάθη, τον ζωοποιόν σταυρόν, τον εκούσιον θάνατον, την θεόσωμον ταφήν και την ένδοξον εκ νεκρών ανάστασιν του Θεανθρώπου Κυρίου μας Ιησού Χριστού η Εκκλησία μας θυμίζει πέντε απαραίτητα βήματα, τα οποία οφείλουμε να κάνουμε.
1) Στάσου καθ’εαυτόν. Σκέψου μόνος σου, συζήτησε με τον εαυτό σου, διά ποίον λόγον εορτάζουμε αυτά τα κατά κάποιο τρόπο μακρινά από την εποχή μας γεγονότα.“ Είσελθε είς τον ταμιείον σου”, στο βάθος της ψυχής σου και προβληματίσου σοβαρά και υπεύθυνα. “Πάντα τα συμβεβηκότα εν ταίς ημέραις, ταύταις” μας αφορούν προσωπικά και αμέσα. Ο Κύριος έπαθε για μας. Ας Ψάξουμε να βρούμε με ποιο τρόπο θα ανταποκριθούμε στην τόση αγάπη και φιλανθρωπία του ουρανίου Θεού και Πατέρα μας.
2)Η Μελετή. Ας Διαβάσουμε τα κατάλληλα πνευματικά βιβλία, που θα μας αποκαλύψουν τους “θησαυρούς της γνώσεως τους απόκρυφους” και να βυθίσουμε την σκέψη μας, στην εμπειρία εκείνων, οι οποίοι προσέγγισαν “το μυστήριο της ευσέβειας” με ψυχική και σωματική καθαρότητα και έλαβαν “ουρανίων μυστηρίων αποκάλυψιν”. 
3) Η καθαρότητα. Οι ημέρες απαιτούν τον σεβασμό μας και την τιμή μας. Και τα δύο αυτά στην ορθόδοξη ζωή εκδηλώνονται με πνευματική και σωματική καθαρότητα. Ας Κρατηθούμε μακρυά απ’όσα μολύνουν την ψυχή και το σώμα. Να Τιμήσουμε τις μέρες με νηστεία, εγκράτεια και σωφροσύνη. Να Ζήσουμε κατά Θεόν, μακρυά από την αμαρτία. Μη λησμονήσουμε, ότι οι αμαρτίες μας χωρίζουν από τον Θεό. “Λούσασθε και καθαροί γένεσθε, αφέλετε τας πονηρίας από των ψυχών, μάθε καλόν ποιείν, εκζητήσατε κρίσιν, ρύσασθε αδικούμενον, κρίνατε ορφανώ και δικαιώσατε χήραν∙ και δεύτε διαλεχθώμεν, λέγει Κύριος”. (Ησαϊου α΄16-18). 
 4)Η Προσευχή. Η πλουσία λατρευτική ζωή των ημερών μας προκαλεί να ενώσουμε και την δική μας ευχαριστία δι’όσα ο Κύριος έκανε κι έπαθε διά όλους μας. Μη μένουμε στην τυπικότητα. Ας Μεταλάβουμε προετοιμασμένοι, αφού προηγουμένως έχουμε εξομολογηθεί, των Αχράντων Μυστηρίων. Μας το ζητεί ο Παθών Κύριος μας ειπών∙ “Τούτο ποιείτε είς την εμήν ανάμνησιν”.(Λουκά κβ΄10). 
5)Τέλος η Αγάπη. Μας καλεί να Ανοίξουμε την καρδιά μας, τον νού μας, την σκέψη μας στον αδελφό μας. Ας Κλείσουμε μέσα μας όλους, όπως ο Κύριος ηγάπησε “τους ίδιους τους εν τω κόσμω, είς τέλος ΄ηγάπησε αυτούς”(Ιωάν.ιγ΄1)

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate