Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η Αξία της νηστείας...

Νηστεία ψυχή τε και σώματι…
«Ναι» στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής λένε τελευταία όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι με αφορμή την έλευση του Πάσχα ξεχνούν για λίγο καιρό τις κακές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για σαράντα ημέρες τρέφονται ακολουθώντας τις… προσταγές της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.
Πολλοί κάνουν λόγο για μια νέα μόδα, μέσω της οποίας η νεολαία μας επιχειρεί να φροντίσει τη σιλουέτα της. Άλλοι πάλι όμως, πιστεύουν ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι νέοι… στρέφονται στη νηστεία είναι η ανάγκη που νοιώθουν για ψυχική, αλλά και σωματική κάθαρση.
Σημαντική είναι η θέση του κ. Εμμανουήλ Περσελή, καθηγητή Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το θέμα. Ο ίδιος επισημαίνει, ότι οι νέοι σήμερα ακολουθούν τη νηστεία της Σαρακοστής όχι μόνον για… μόδα, όπως τους κατηγορούν κάποιοι, αλλά και από επιλογή. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Έχω την αίσθηση πως ισχύουν και τα δύο. Η επιστροφή των νέων μας στη νηστεία είναι μια μόδα, αλλά και μια προσωπική επιλογή τους.
Τα νέα παιδιά σήμερα δεν κάνουν επιλογές άκριτα. Άρα, είναι μια επιλογή η οποία οφείλεται σε έρευνα που ήδη έχουν κάνει για την αξία της νηστείας. Η νηστεία δηλαδή, έχει γι’ αυτούς χαρακτήρα πνευματικό και υγιεινό».Ο καθηγητής εξηγεί πως όσον αφορά την υγιεινή πλευρά της υπόθεσης, οι νέοι επηρεάζονται μιας και πλέον παντού γίνεται λόγος για καθαρή τροφή, με φυσικές βιταμίνες και όχι με παράγωγα από λιπαρές ουσίες που επιβαρύνουν την υγεία. Επιλέγουν λοιπόν την νηστεία γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να τραφούν υγιεινά.
«Από την άλλη όμως», λέει ο κ. Περσελής, «οι νέοι μας δείχνουν να δίνουν βάρος και στις θρησκευτικές διαστάσεις του θέματος. Διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά αυτά ενδιαφέρονται για μια επικοινωνία με την ύψιστη οντολογική πραγματικότητα που αποκαλούμε Θεό και που οπωσδήποτε προσδιορίζεται μέσα από συγκεκριμένες θρησκευτικές παραδόσεις. Μια από τις παραδόσεις αυτές είναι και η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, η οποία έχει πάντοτε να πει ένα σημαντικό λόγο στο θέμα της εγκράτειας και της πειθαρχίας. Πρόκειται για δυο θέματα, που υποστηρίζονται με την αποχή από ορισμένες ζωικές κυρίως τροφές, που αποτελούν και το γνώρισμα της νηστείας».Τη δική του τοποθέτηση όμως, για το θέμα κάνει με τη σειρά του και ο κ. Μανώλης Μανωλαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος.
Ο ίδιος έρχεται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να φροντίσουν τη σιλουέτα τους. Διαπιστώνει ωστόσο, ότι όσοι επιλέγουν να νηστέψουν για σαράντα ημέρες, δηλαδή την περίοδο της Σαρακοστής, δεν νηστεύουν με μοναδικό σκοπό το χάσιμο κιλών ή την αποτοξίνωση του οργανισμού τους από τις λεγόμενες «κακές» τροφές.
«Υπάρχει μια θρησκευτικότητα στους Έλληνες κάθε ηλικίας», σχολιάζει ο κ. Μανωλαράκης. «Τελευταία βλέπω πολλά νέα παιδιά να ακολουθούν τα πρότυπα και τις εντολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να νηστεύουν στη διάρκεια της Σαρακοστής. Το γεγονός ότι η νηστεία έχει να κάνει και με αυτό που λέμε Μεσογειακή Διατροφή βοηθά στο να ξεφύγουν οι πάντες από τις κακές διατροφικές συνήθειες, που ακολουθούν καθημερινά. Όλοι γνωρίζουν ότι η νηστεία βοηθά σημαντικά στην «αποτοξίνωση» του οργανισμού. Σίγουρα όμως οι νέοι μας δεν νηστεύουν μόνον για… μόδα. Οι περισσότεροι βλέπουν τη συγκεκριμένη περίοδο νηστείας σαν μια καλή ευκαιρία για να… καθαρίσουν και την ψυχή τους. Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μέσα στα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής παράδοσης, κάτι που τα περισσότερα νέα παιδιά, δείχνουν πως σέβονται ιδιαίτερα στις μέρες μας».
Ε.Φ: Ε.Μ.

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate