Ιστορικό Ι.Ν.


 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ  ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ  ΠΑΤΡΩΝ

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Πατρών βρίσκεται στην κεντρική Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου(παραπλεύρως χειμάρρου Διακονιάρη)  μεταξύ των οδών Αγίου Ιωάννου Πράτσικα(Αγίας Τριάδος)και Σολωμού. Ανηγέρθη  με πρωτοβουλία του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πατρών την περίοδο 1997-2003 στα νοτιοδυτικά όρια της Ενορίας. Έλαβε  την ονομασία του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου διότι ευρίσκεται πολύ κοντά (300μ.περίπου) στο παλαιό ιδιωτικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου Πράτσικα με το οποίο συνδέεται πνευματικά.
 Αφορμή για την ανέγερση του Ι. Ν., υπήρξε το μεγάλο μέγεθος της Ενορίας Αγίας Τριάδος και οι ανάγκες εξυπηρέτησης των  λειτουργικών αναγκών των ενοριτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Διακαής ήταν ο πόθος των κατοίκων και αυτό αποδεικνύεται και από τα ερειπωμένα τοιχία 50μέτρα δυτικά του Ι.Ν. και τις άκαρπες προσπάθειες ανεγέρσεως Ιερού Ναού τη δεκαετία του 1950.
 Στις 29/08/1997 απόγευμα, μετά από Λιτανευτική πομπή που ξεκίνησε από το εκκλησάκι του Πρατσίκα έλαβε χώρα η τελετή θεμελίωσης. Η ανέγερση του Ι.Ν.  έγινε σε  δύο τμήματα ακινήτων δοθέντα δια δωρεάς και σε άλλα δύο τμήματα αγορασθέντα υπό του Εκκλησιαστικού συμβούλιου του Ι.Ν.Αγίας Τριάδος. Το 1998 προ του Πάσχα ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά σε πρώτη φάση το υπόγειο οικοδόμημα και η μυστηριακή ζωή άρχισε να καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες των πιστών. Το ίδιο έτος στις 6 Σεπτεμβρίου 1998 ετελέσθησαν υπό του Μακαριστού Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Νικοδήμου τα Εγκαίνια του κάτω Ιερού Ναού επ’ ονόματι του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου και Ομολογητού και το δεξιό κλίτος επ’ ονόματι του Αγίου Λεωνίδου.
 Οι εργασίες κατασκευής συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη του 2002, όπου ολοκληρώθηκε ο σκελετός από σκυρόδεμα(μπετόν) και αναδείχθηκε αρχιτεκτονικά ο άνω  Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, ως τρίκλιτη Βασιλική μετά τριών τρούλων και ξυλόστεγη οροφή. Η αρχική αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τον κ. Παναγιώτη Φελούκα και ολοκληρώθηκε από την αρχιτέκτονα κ. Βασιλική Φαρμάκη.
Με ενέργειες των κατοίκων της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών στα τέλη του 2002 και στις αρχές του 2003 ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναγνωρίσεως του Ιερού Ναού ως Ενοριακού. Με το υπ΄ αριθμό 201/17-06-2003 Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη από τον Εξοχότατο πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο και   δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ.Φυλ.159 την 26η Ιουνίου 2003 ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Τέρψης κατέστη Ενοριακός.
Με την υπ’ αριθμό αποφ. 2 (76)/2003  του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών οριοθετήθηκαν τα όρια της νεοσυσταθείσης Ενορίας, όπου συμπεριέλαβαν και το παλαιό ιδιωτικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου Πράτσικα. Η νεοσυσταθείσα Ενορία έλαβε «σάρκα» από το σώμα τριών  Ενοριών: Αγίας Τριάδος, Αγίου Γερασίμου και Αγίων Αποστόλων Πατρών.
Ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Τέρψης είναι γνωστός στους πιστούς ως Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου και Οσίου Ιωάννου Ρώσσου  Πατρών. Διαθέτει Ερανική επιτροπή ανανεωμένη κατ’ έτος με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των έργων αποπερατώσεως του Ι.Ν. 
Κατά το έτος 2004 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες τοποθετήσεως της ξυλόστεγης οροφής. Τα έτη 2006-2008 με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με την οικονομική ενίσχυση δωρητών και των ενοριτών έλαβαν χώρα οι εργασίες: 1)εσωτερικών επιχρισμάτων, 2)ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, 3) τοποθέτησης παραθύρων, 4)υδραυλικής εγκατάστασης, 5)επενδύσεως των τρούλων δια τούβλου, 6) η τοποθέτηση ξυλόγλυπτων θυρών και 7)η προετοιμασία των εσωτερικών επιφανειών για την μελλοντική αγιογράφηση του. 
Το Ἐκκλησιαστικό Συμβούλιο για τα γεγονότα τῆς συμπληρώσεως 10 ἐτῶν ἀπό τά ἐγκαίνια τοῦ κάτω Ι.Ν.(6 Σεπτεμβρίου 1998) καί 5 ἐτῶν ἀπό τήν ἵδρυση τῆς Ἐνορίας(17 Ἰουνίου 2003), με τις ευλογίες και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ.Χρυσοστόμου, προχώρησε στις πρακάτω ενέργειες: α)τέλεσε τήν Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008 Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ ἀρτοκλασίας ὑπέρ ὑγείας τῶν ἐνοριτῶν-δωρητῶν, β) ἱερό μνημόσυνο γιά τούς κεκοιμημένους ἐνορίτες καί δωρητές, καί γ) τίμησε ὅλους ὅσοι ἀγάπησαν καί ἀγαποῦν αὐτό τό θεάρεστο ἔργο με την απόδοση επαίνων ἀναγνώρισης προσφορᾶς ἔργου, τιμῆς καί εὐγνωμοσύνης, ἐκ τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ συμβουλίου στούς κάτωθι:
1.     Ἱερεῖς καί Ἐκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι. Ν. Ἁγίας Τριάδος Πατρῶν.
2.     κ. Βασιλική Φαρμάκη, ἀρχιτέκτονα τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.
3.     Τους ἀειμνήστους Δωρητές Αἰμιλιανό καί Σταυροῦλα Τοῦλα.
4.     κ. Λεωνίδα Εὐστρατιάδη, τακτικό χορηγό τοῦ Ἐνοριακοῦ Φιλανθρωπικοῦ ἔργου.
5.     κ. Παναγιώτη Πήττα, πρώην Ἐκκλ. Ἐπίτροπο.
6.     κ. Παντελεήμονα Μπράτη, πρώην Ἐκκλ. Ἐπίτροπο.
7.     κ. Κωνσταντῖνο και κ. Σταματία Παπαδοπούλου, πρωταγωνιστές τοῦ ἔργου ἀνεγέρσεως.
8.     κ. Ἀπόστολο Μυλωνᾶ, ἐκ τῶν συντελεστῶν τῆς ἀνεγέρσεως.
9.     Πολιτιστικό Σύλλογο Τέρψης, διά τήν συμβολή του στήν ἵδρυση τῆς Ἐνορίας.
10.   κ. Περικλῆ Κουτσαντώνη, πρώην μέλος Ἐπιτροπῆς Ἱδρύσεως Ἐνορίας.
11.   κ. Δημήτριο Ἀντωνᾶτο, πρώην μέλος Ἐπιτροπῆς Ἱδρύσεως Ἐνορίας.
12.   κ. Παντελεήμονα Πιλαβᾶ καί
13.   κ. Παντελεήμονα Κουτσουμπό γιά τήν ἐπί πολλά ἔτη ἀνιδιοτελῆ προσφορά τους στόν Ἱερό Ναό.
Με αφορμή την ανωτέρω επέτειο, ἀποφασίστηκε κάθε χρόνο τήν πλησιέστερη Κυριακή στην επέτειο των Εγκαινίων της 11ης Νοεμβρίου εκάστου έτους, νά τελεῖται ἀρτοκλασία ὑπέρ ὑγείας τῶν Ἐνοριτῶν, Δωρητῶν κ.λπ, καί Ἱερό Μνημόσυνο ὑπέρ τῶν κεκοιμημένων Ἐνοριτῶν, Δωρητῶν κ.λπ. 
Τον Μάϊο του 2012 ολοκληρώθηκε και η πλακόστρωση των δαπέδων με μάρμαρα, συμφώνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο-μελέτη της κ. Φαρμάκη. Τα μάρμαρα και τα υλικά τοποθέτησεις αγοράστηκαν με την συνδρομή δωρητών και το υστέρημα των Ενοριτών, η φροντίδα εφαρμογής του σχεδίου και οι εργασίες τοποθέτησης τους προσφέρθηκαν δωρεάν απο τον εργολάβο-τεχνίτη Αλέξιο Πουρνατζή, ο οποίος είχε αναλάβει και την εργολαβία-εργασίες  για το κτίσιμο των εξωτερικών επιφανειών με το παραδοσιακό τούβλο.
Ἅπαντα τά μέλη τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου ἀναγνωρίζουν ὅτι ὅλοι οἱ ἀνωτέρω καθώς καί κάθε ἐπώνυμος ἡ ἀνώνυμος πιστός ἀπετέλεσαν καί ἀποτέλοῦν τό στήριγμα αὐτῆς τῆς Ἐνορίας! Ἐκφράζουν ἐπίσης τήν εὐγνωμοσύνη τους πρός ὅσους κοπίασαν παντοιοτρόπως γιά τό ἔργο αὐτό τοῦ Θεοῦ!
Την 26η Μαίου 2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα τα Θυρανοίξια του Ι.Ν. και την 11η Νοεμβρίου 2012 τα μεγαλοπρεπή Εγκαίνιά του.
Από τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησε και η Αγιογράφηση του Ιερού Ναού και συνεχίζεται!
Ο Ενοριακός Ιερός Ναός Πανηγυρίζει:
1)7 Ιανουαρίου του Τιμίου Προδρόμου
2)15 Απριλίου του Αγίου Λεωνίδου
3)27 Μαΐου του  Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου

Το ιδιωτικό εκκλησάκι(Πράτσικα) πανηγυρίζει:
1)24 Ιουνίου στο Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου
2)29 Αυγούστου στην Αποτομή της Κεφαλής του Προδρόμου

Ο Ι. Ν. διαθέτει λογαριασμό στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ για την ενίσχυση των έργων αποπερατώσεως: 6132-030020-214 & EUR5519-028404-321

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2023-2024

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2023-2024
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate