Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Συγγνώμη, μια λέξη - κλειδί...


Είναι κάποιες λέξεις μικρές πού ό­μως όταν βγαίνουν από το στό­μα μας μπορούν να κάνουν θαύ­ματα, ν' ανοίξουν τις καρδιές των ανθρώπων, ν' ανοίξουν τούς ορίζοντες τους, κόσμους ολόκληρους θησαυρών πολύτιμων και ζηλευτών. Είναι λέξεις -κλειδιά.Τέτοια είναι και ή λέξη «συγγνώμη». Μια λέξη - κλειδί, κλειδί δυσεύρετο δυσ­τυχώς τις περισσότερες φορές. Γιατί;

Περνούμε συχνά κάποιες ώρες δύσκο­λες στη ζωή μας, ώρες πού κυριαρχεί ή κόπωση, ή ένταση των νεύρων, ή βιασύ­νη και ή αδημονία. Είναι ώρες πού ή σκέ­ψη δεν είναι νηφάλια, πού χάνουμε την ψυχραιμία και τον έλεγχο του εαυτού μας. Τότε μπορεί να συμβεί κάτι, πού να μας φορτίσει περισσότερο και να φερθούμε στον πλησίον μας με τρόπο πού μια άλ­λη ώρα δεν θα φερόμασταν. Εκείνος δι­αμαρτύρεται, εμείς ανάβουμε περισσό­τερο, δεν θέλουμε να παραδεχθούμε το λάθος μας, ή ατμόσφαιρα φορτίζεται, τα­ράζονται οι ψυχές μας.

Άλλοτε συμβαίνει να κάνουμε από α­προσεξία ή από άγνοια κάποιο λάθος, μικρό ή μεγαλύτερο, και να το καταλάβου­με αμέσως ή και αργότερα. Και μπορεί το λάθος αυτό να το αντιλαμβάνονται οι άλλοι, να έχει πιθανώς και επιπτώσεις στη ζωή τους, να τούς επηρεάζει αρνη­τικά. Και εμείς να μη θέλουμε να το πα­ραδεχθούμε. Να προσπαθούμε να το συγκαλύψουμε. Να το σκεπάζουμε με δι­καιολογίες. Αυτό βέβαια δεν επιτρέπει την ειρήνη να έλθει ανάμεσα μας. Αντί­θετα προκαλείται αναστάτωση, απομα­κρύνονται μεταξύ τους οι ψυχές.

Ποιά ή αιτία αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων;

Κάθε ταραχή της ψυχής έχει τη ρίζα της στη φιλαυτία μας. Είναι ό εγωισμός πού δεν επιτρέπει να παραδεχθούμε το λάθος μας. Γιατί ή παραδοχή ενός λάθους δεν μας κατεβάζει μόνο στην εκτίμηση των άλλων. Μας ρίχνει κυρίως στα μάτια του ίδιου του εαυτού μας, καταστρέφει την καλή εικόνα πού θέλουμε να διατηρούμε μέσα μας για τον εαυτό μας. Πιστεύου­με ότι έχουμε χαρίσματα, αρετές, είμα­στε ικανοί και ταλαντούχοι. Και κάθε πε­ριστατικό πού φανερώνει τα αντίθετα μας είναι δυσάρεστο. Διότι αποδεικνύει ότι έχουμε και αδυναμίες, κάνουμε σφάλ­ματα και δεν είμαστε τόσο τέλειοι όσο νομίζουμε. Και ή άμυνα αρχίζει από το εσωτερικό μας. Δεν θέλουμε να αποδε­χθούμε μέσα μας την ιδέα της αδυναμί­ας μας. Υπερασπιζόμαστε μια εικόνα ι­δανική για τον εαυτό μας. Και όταν ή α­μείλικτη πραγματικότητα με αλλεπάλληλα κτυπήματα χαλάει αυτή την εικόνα, όταν, μην μπορώντας να κάνουμε δια­φορετικά, καταλαβαίνουμε την αδυναμία και τα λάθη μας, τότε αρχίζει το θέατρο προς τα έξω. Τότε υπερασπιζόμαστε στα μάτια των άλλων μια ψεύτικη εικόνα του εαυτού μας. Καταλαβαίνουμε το λάθος μας, αλλά δεν το ομολογούμε, βλέπουμε ότι κάποια πράξη μας είναι λανθασμένη, αλλά δεν το παραδεχόμαστε. Και περι­πλέκονται τα πράγματα, δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις και βασανίζον­ται οι ψυχές.

Πόσο δύσκολο φαίνεται αυτό πού συγ­χρόνως είναι και πολύ απλό! Το κάνει δύσκολο ό εγωισμός μας. Το αποδει­κνύει απλό ή ταπείνωση. Όταν απλά ό άνθρωπος αναγνωρίσει την αδυναμία και την άγνοια του, τότε εύκολα μπορεί να παραδεχθεί τα λάθη του. Τότε εύκο­λα μπορεί να ζητήσει τη συγχώρηση των άλλων. Το ζητεί ό Κύριος. "Όταν «ό αδελφός σου έχει τι κατά σού», λέγει στην επί τού "Ορους ομιλία, όταν ό πλη­σίον σου έχει κάτι εναντίον σου, «ύπαγε πρώτον διαλλάγηθι τω άδελφώ σου», πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου, και μετά να προσφέρεις το δώρο σου στον θεό (Ματθ. ε' 23-24). Τόσο πολύ θέλει τη συμφιλίωση, τη συν­διαλλαγή. Και σ' αυτό βοηθεί ή αναγνώ­ριση του λάθους μας, ή αίτηση της συγ­γνώμης.

Συγγνώμη... Και αμέσως πέφτει ή έν­ταση. Αποφορτίζεται ή ατμόσφαιρα. Έρχεται ή ηρεμία ανάμεσα μας. Όταν οι φί­λοι συμβεί να ψυχρανθούν μεταξύ τους, όταν οι σύζυγοι στις ώρες του κόπου φορτίζονται και είναι έτοιμοι να επιρρί­ψουν ό ένας στον άλλο τις ευθύνες, όταν τα παιδιά διαμαρτύρονται ότι οι γο­νείς δεν τα καταλαβαίνουν και οι γονείς ότι τα παιδιά τούς αδικούν, μπορούμε να σκεφθούμε όλοι πιο ψύχραιμα. Και στη δύσκολη ώρα να βρούμε το μερίδιο της δικής μας ευθύνης για την άσχημη κατάσταση πού δημιουργήθηκε, να επι­σημάνουμε το δικό μας λάθος. Και να ζητήσουμε να μας συγχωρήσουν οι άλ­λοι γι' αυτό, να πούμε ειλικρινές και τα­πεινό το «συγγνώμη». Ακόμη και οι με­γαλύτεροι προς τους μικρότερους. Αυτό είναι ακόμη πιο ταπεινό και διδακτικό, συγκινεί και φέρνει πιο γρήγορα την εκ­τόνωση.

Να ζητήσει συγγνώμη ό πατέρας από το παιδί! Κοίταξε, θα πει ασφαλώς μέ­σα του ό ανυπότακτος έφηβος, ό πατέ­ρας ταπεινώθηκε. Παραδέχθηκε το λά­θος του και μου ζητεί συγγνώμη, σαν να είναι ίσος.

Όταν δεν δεχόμαστε το λάθος μας, ό­ταν επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, τότε και ό άλλος ακολουθεί παρόμοια τακτική. Δεν παραδέχεται και εκείνος. Ό εγωισμός του ενός εγείρει τον εγωισμό του άλλου. Ή ένταση αυξάνει και από τις δύο πλευρές. Δύο εγωισμοί συγκρούονται.

Όταν όμως ό ένας υποχωρήσει και κάνει την κίνηση της συνδιαλλαγής, τότε σπεύδει και ό άλλος. Ή ταπείνωση του ενός γεννά την ταπείνωση του άλλου. Είμαστε τότε, όπως λέγει ό απόστολος Πέτρος, «άλλήλοις ύποτασσόμενοι» (Α' Πέτρ. ε' 5). Και τη συγγνώμη του ενός ακολουθεί ή συγγνώμη του άλλου. «Έ­μενα να με συγχωρείς. Και εγώ δεν σου φέρθηκα καλά. Έφταιξα και εγώ». Κυρι­αρχεί έτσι ή ποθητή ειρήνη. Επικρατεί ή αγάπη, έρχεται ό Θεός ανάμεσα μας. Ανοίγουν οι καρδιές, ανοίγουν οι ορίζον­τες. Όλα ανοίγουν με τη λέξη - κλειδί, με μια απλή αλλά ειλικρινή συγγνώμη.

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate