Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ TIMIΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ &
ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
(Ελ. Βενιζέλου & Οζηρού)ΤΕΡΨΗ 

 
ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ
Έτος 18ο Αριθμός Φύλλου: 221 ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ
Διανέμεται Δωρεάν
 
(1) 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩN
ΜΗΝ IOYΛIOΣ έχων ημέρες 31. Η ημέρα έχει ώρες 14 και η νύκτα ώρες 10.

 
  • 1/7 ΠΕΜΠΤΗ Αγίων Αναργύρων: Θεία Λειτουργία & Μικρός Αγιασμός 06:30-08:30 
  • 3/7 ΣΑΒΒΑΤΟ, Οσίου Ιωακείμ: Θεία Λειτουργία 06:45 (κάτω Ι. Ναός)  
  • 4/7 ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: Θεία Λειτουργία 06:45-09:45  
  • 7/7 ΤΕΤΑΡΤΗ Αγίας Κυριακής: Θεία Λειτουργία 07:00  
  • 10/7 ΣΑΒΒΑΤΟ: Θεία Λειτουργία (κάτω Ι. Ναός) 07:00  
  • 11/7 ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ-Αγίας Ευφημίας & Αγίας Όλγας: Θεία Λειτουργία 06:45-09:45  
  • 11/7 ΚΥΡΙΑΚΗ προς 12/7 ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ: ΜΙΚΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ – ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 21:00-00:30  
  • 17/7 ΣΑΒΒΑΤΟ Αγίας Μαρίνης: Θεία Λειτουργία 07:00  
  • 18/7 ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ-ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ: Θεία Λειτουργία 06:45-09:45  
  • 20/7 ΤΡΙΤΗ Προφήτου Ηλιού: Θεία Λειτουργία 07:00  
  • 24/7 ΣΑΒΒΑΤΟ: Θεία Λειτουργία 07:00(Κάτω Ι.Ν.)  
  • 25/7 ΚΥΡΙΑΚΗ Ε΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ- Κοίμησις της Αγίας Άννης: Θεία Λειτουργία 06:45-09:45  
  • 26/7 ΔΕΥΤΕΡΑ Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής: Θεία Λειτουργία 07:00  
  • 27/7 ΤΡΙΤΗ Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος: Θεία Λειτουργία 07:00  
  • 31/7 ΣΑΒΒΑΤΟ: Θεία Λειτουργία 07:00(Κάτω Ι.Ν.)
  • 1/8 ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: Θεία Λειτουργία-Μικρός Αγιασμός 06:30-09:45  
  • Κατά τον μήνα Ιούλιο ο Εσπερινός θα τελείται στις 19:00.
  • ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ: Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κατόπιν επικοινωνίας με τον π. Θεόδωρο 6977454038.  
  • Να ὁδηγεῖς τά βήματα σου τήν Κυριακή στήν Ἐκκλησία καί τό Καλοκαίρι. Καί τότε θά εἶναι σίγουρα εὐλογημένο καί χαρούμενο.  
  • Από 1 έως 15 Αυγούστου θα τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία στον κάτω Ι.Ν. εκτός των Κυριακών 1/8 και 8/8, Παρασκευή 6/8 της Μεταμορφώσεως και Κυριακής 15/8 της Παναγίας που θα τελούνται στον άνω Ι.Ν.
(2)
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Ας μην ξεχάσουμε και αυτό τον μήνα να βοηθήσουμε όλοι μας στην ανακούφιση των απόρων αδελφών μας προσφέροντας στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, τρόφιμα μακράς διαρκείας.

2. Επισκεφθείτε στο διαδίκτυο το Ενοριακό μας Ιστολόγιο: agiosioannispatron.blogspot.gr. Μια διαδικτυακή μαρτυρία και παρουσία πίστεως της Ενορίας μας στο σύγχρονο κόσμο.

3. Στηρίξτε το έργο του Θεού και τα έργα αποπερατώσεως που πρέπει να συνεχιστούν!!! Το Ξυλόγλυπτο Τέμπλο που κατασκευάζεται, τη διαμόρφωση οικίας σε Πνευματικό κέντρο, κ.α.!!! Η Αγιογράφηση του Ιερού Ναού συνεχίζεται!!! Ένα έργο που άλλαξε την εσωτερική του όψη. Ολοκληρώσαμε στο Ιερό Βήμα την Πλατυτέρα, τους Ιεράρχες, την κλίμακα του Ιακώβ, Θεία Μετάδοση, της Αγίας Προθέσεως(Γέννηση και Άκρα Ταπείνωση), την Θυσία του Αβραάμ, την Θεία Μετάληψη, στο διακονικό με την Καιομένη και μη Φλεγομένη Βάτο, τον Δίκαιο Μελχισεδέκ και τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο. Επίσης δεξιά στο Ιερό, τις παραστάσεις από Παλαιά Διαθήκη (Παράδοση Δέκα Εντολών και οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω) και Αγίους. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό.
Ολοκληρώθηκε στο Τρούλλο του Ιερού Ναού η αγιογράφηση για τον Παντοκράτορα, τους Προφήτες και τους τέσσερις Ευαγγελιστάς και συνεχίζουμε με τις διακοσμήσεις. Ο αγιογράφος με την βοήθεια του Θεού και την πρεσβεία των Αγίων μας προσπαθεί, με οδηγό την τέχνη της Αγιογραφίας μέσα από την Βυζαντινή μας παράδοση να αποτυπώσει την Ορθόδοξη εικονογραφία. Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν μια Εικόνα ή παράσταση ή να συνεισφέρουν και σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους Ιερείς, τους Επιτρόπους ή τον Αγιογράφο Ευάγγελο Μανούκα.

4. Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών θα τελείται σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, και τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται για την αποφυγή εξαπλώσεως της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Ο Άγιος Παντελεήμων: Ο βίος, το μαρτύριο και το τέλος του Αγίου.

Ο Παντολέων, αυτό ήταν το όνομα του, ήταν πολύ έξυπνος, ευγενικός, επιμελής, ταπεινός και πράος, γεμάτος αρετή, η μητέρα του λεγόταν Ευβούλη και ήταν θερμή Χριστιανή, ο πατέρας του τον παρέδωσε σ’ ένα φημισμένο γιατρό, τον Ευφρόσυνο, για να του διδάξει την ιατρική επιστήμη. Σε λίγο καιρό ο Παντολέων ξεπέρασε όλους τους συνομήλικους του στη μόρφωση και όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για το χαρακτήρα του. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας, μαθαίνοντας για την αρετή και την εξυπνάδα του, τον προόριζε να γίνει, ο γιατρός των ανακτόρων. Ο γέροντας ιερέας της Νικομήδειας Ερμόλαος, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα κάλεσε στο σπίτι, τον Παντολέοντα για να τον γνωρίσει. Αφού συνομίλησαν για πολλή ώρα, ο Ερμόλαος κατενθουσιάστηκε από τις αρετές που κοσμούσαν τον νέο και αποφάσισε να του γνωρίσει την πίστη στο Χριστό. Έτσι αναπτύχθηκε ανάμεσα τους μια άριστη πνευματική σχέση. (Συνέχεια στην επόμενη σελίδα) 
 
(3) 
 
(Συνέχεια από τη προηγούμενη σελίδα) Ο Παντολέων επισκεπτόταν καθημερινά τον Άγιο Ερμόλαο και απολάμβανε τους Χριστιανικούς του λόγους. Στερεωνόταν έτσι σιγά σιγά στην αληθινή πίστη. Ένα εντυπωσιακό γεγονός κάνει τον Παντολέοντα να πάρει τη σοβαρή και γενναία απόφαση να δεχθεί το Άγιο Βάπτισμα, να γίνει Χριστιανός. Ενώ περπατούσε στο δρόμο συνάντησε ένα παιδί που το δάγκωσε μια οχιά και πέθανε. Λέει λοιπόν στον εαυτό του: Θα προσευχηθώ στο Χριστό να αναστήσει αυτό το παιδί και αν πράγματι το παιδί αναστηθεί, εγώ πια δεν υπάρχει λόγος να καθυστερώ τη βάπτισή μου, θα γίνω Χριστιανός, θα πιστέψω ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτά σκέφτηκε και προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο. Αμέσως το παιδί ζωντάνεψε και το φίδι απέθανε. Γεμάτος χαρά ο Παντολέων τρέχει στο γέροντα Ερμόλαο, του διηγείται το θαύμα και του ζητά να τον βαπτίσει. Και ο Ερμόλαος, γεμάτος συγκίνηση οδήγησε στο φωτισμό του θείου βαπτίσματος τον Παντολέοντα.

Ανάργυρος ιατρός.
Από τότε ο Παντολέων έγινε ανάργυρος ιατρός. Θεράπευε με τη δύναμη του Ιησού Χριστού τους ασθενείς, χωρίς να παίρνει καθόλου χρήματα. Ακόμη, όταν έβρισκε φτωχούς τους βοηθούσε ποικιλότροπα, δίνοντας τους χρήματα και άλλα αναγκαία είδη. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θαύματα του Αγίου ήταν η θεραπεία ενός τυφλού, με τη δύναμη και πάλι του παντοδύναμου Θεού μας, του Χριστού. Οι θαυμαστές θεραπείες του Αγίου προκάλεσαν το θαυμασμό των κατοίκων της Νικομήδειας, αλλά και το μίσος και το φθόνο των άλλων ιατρών της πόλης. Οι τελευταίοι κατάγγειλαν τον Παντολέοντα στον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό, το φοβερό αυτό διώκτη του Χριστιανισμού. Ο Μαξιμιανός κάλεσε τον Άγιο στα ανάκτορα για να ζητήσει εξηγήσεις. Ο Άγιος ομολόγησε με θάρρος ότι είναι Χριστιανός. Ο αυτοκράτορας στην αρχή προσπάθησε να τον πείσει με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να αρνηθεί το Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Παντολέων όμως έμεινε πιστός και ακλόνητος. Δεν αρνήθηκε. Δεν πρόδωσε το Χριστό.

Τα βασανιστήρια. Ο αυτοκράτορας εξαγριωμένος, διέταξε φοβερά βασανιστήρια, για να κλονίσει τον Άγιο και να τον εξαναγκάσει να θυσιάσει στα είδωλα. Άρχισαν να του ξέουν τη σάρκα με μαχαίρια και να καίνε τις πληγές με λαμπάδες. Ο Χριστός, όμως,ήλθε σε βοήθεια του Αγίου και του θεράπευσε τις πληγές, φωτίζοντάς τον με αστραπές. Στη συνέχεια έβαλαν τον Παντολέοντα μέσα σε ένα καζάνι που έβραζε. Με τη βοήθεια όμως και πάλι του Θεού ο Άγιος έμεινε σώος και αβλαβής και η φωτιά θαυματουργικά έσβησε. Ακολούθως βύθισαν τον Άγιο στα βάθη της θάλασσας, αφού έδεσαν στο λαιμό του μια τεράστια πέτρα. Ο Χριστός, όμως, έκανε την πέτρα πιο ελαφριά από φύλλο και έδωσε στον Παντολέων τη δύναμη να περπατά πάνω στα νερά. Έτσι σώος και αβλαβής, βγήκε στη στεριά. Στη συνέχεια έρριξαν τον Άγιο σε πεινασμένα άγρια θηρία. Όμως τα ζώα, αντί να τον κατασπαράξουν, έγλειφαν ήρεμα και ειρηνικά με τη γλώσσα τους τα πόδια του, κουνόντας τις ουρές τους. Έκπληκτος αλλά και εξαγριωμένος ο ηγέμονας, διατάσσει τον αποκεφαλισμό του Αγίου, όμως το ξίφος λυγίζει.

Το τέλος.
Λίγο πριν από το μαρτυρικό δια αποκεφαλισμού θάνατο του Αγίου, ακούσθηκε φωνή απ’ τον ουρανό. Ήταν η φωνή του Θεού που του έδωσε το όνομα Παντελεήμων, που σημαίνει τον Άγιο που όλους τους βοηθά και τους ελεεί ακόμη και τους εχθρούς του. Το Τίμιο Σώμα του Αγίου τάφηκε με τιμές από τους Χριστιανούς. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του την 27 η Ιουλίου. ΠΗΓΗ: ΕΔΩ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ: 2610/318930 & 2610318944 Τηλεμοιότυπο(FAX) ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ: π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος 2610/641713 & 6977454038
π. Αλέξιος Μυλωνάς 2610/312930
ΝΕΩΚΟΡΟΣ: Χαράλαμπος Αντωνίου 6945023925
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: (e-mail) agiosioannispatron@yahoo.gr

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate