Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε το Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου στην Ενορία μας.


Με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου στην Ενορία μας. Κέντρο του εορτασμού υπήρξε όπως κάθε χρόνο το ομώνυμο ιστορικό και γραφικό Εκκλησάκι του "Πράτσικα". Θεία Λειτουργία τελέσθηκε εν πληθούση Εκκλησία και στον Ενοριακό Ναό.
Παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Κατά το κήρυγμα έγινε αναφορά στη Προδρομική αγιασμένη μορφή και προσωπικότητα του Τιμίου Προδρόμου. Ο Βαπτιστής Ιωάννης ήταν σκεύος εκλογής του θεού, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι η αναγγελία της σύλληψής του έγινε μέσα στο ναό κατά την ώρα της λατρείας, ενώ με την άγια πορεία που ακολούθησε αναδείχθηκε πρώτος ανάμεσα στους προφήτες και τους αποστόλους. Έκλεισε τον κύκλο των Προφητών και άνοιξε τον κύκλο των αποστόλων. Ο ερχομός λοιπόν αυτού του ανθρώπου στη γη απετέλεσε ένα από τα πιο χαρμόσυνα γεγονότα που έστησαν τις πιο αυθεντικές γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού. Ήταν γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα ενόσω ακόμη βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρα του. Και όπως είχε προαναγγείλει ο αρχάγγελος Γαβριήλ, αυτός θα προπορευόταν του Μεσσία και με το προφητικό του χάρισμα θα καλούσε τους ανθρώπους σε μετάνοια και θα γινόταν αιτία να επιστρέψουν πολλές ψυχές στον Θεό και σε πολλές οικογένειες να επικρατήσει η συνεννόηση και η γαλήνη.
Η παρουσία  θαυμαστών γεγονότων κατά τη σύλληψη και γέννηση του Ιωάννη είχε δημιουργήσει βαθειά αίσθηση και προβληματισμό που εκφράζονταν ουσιαστικά με το ερώτημα «τί άρα το παιδίον τούτο έσται»; Τί θα γίνει άραγε αυτό το παιδί που η έλευσή του στη ζωή συνοδεύτηκε με τέτοια σημεία, που δεν έχουν παρατηρηθεί προηγουμένως ούτε σε βασιλιάδες, ούτε σε προφήτες, ούτε σε αγίους; Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο το Θεό δια στόματος του Ζαχαρία, ο οποίος κυριεύτηκε από το Άγιο Πνεύμα και προφήτευσε. Και είπε για το γιο του πως θα αναδειχθεί προφήτης του αληθινού Θεού και θα προπορευθεί μπροστά από τον Υιό Του, που θα έρθει στον κόσμο για να τον σώσει. Και το έργο του Ιωάννη θα είναι να γνωστοποιεί στο λαό τον ερχομό του μεσσία και το μέγα έλεος του Θεού προς εκείνους που βρίσκονται υποδουλωμένοι στο θάνατο. 

Ανήμερα της εορτής το πρωί εψαλλεί ο Όρθρος και εν συνεχεία τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετ'αρτοκλασίας, εις την οποία ιερουργήσε και ομίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος. Στήν ομίλια ο π. Αρτέμιος επικεντρώθηκε στο θαυμαστό γεγονός της γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου, συνδέοντας την με την σημερινή εποχή της υπογεννητικότητας που ισοπεδώνει την αξία της οικογένειας και στριμώχνει απειλητικά την Πατρίδα μας! 

Το απογευμα της ίδιας ημέρας εψάλλει μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχεία Παράκληση στον Τίμιο Πρόδρομο υπερ υγείας πάντων των ευλαβών προσκυνητών. Μετά το πέρας της ιεράς παρακλήσεως πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού. Των ακολουθιών προεξήρχε και ομίλησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Κόρδας. Συμμετείχαν οι ιερείς, π. Γρηγόριος Κόρδας εφημέριος Αγίας Βαρβάρας Ακταίο, π. Αντώνιος Ρηγόπουλος εφημέριος Αγίου Κωνσταντίνου Μπάλα, ο Ιερολογιώτατος Ιεροδιάκονος Παΐσιος Γρίβας αδελφός την Ι.Μ. Γηροκομείου και οι Ιερείς της Ενορίας.  Στην ομιλία του ο π Προκόπιος αναφέρθηκε στην αγιασμένη προσωπικότητα του Τιμίου Προδρόμου και  στην διδασκαλία του για μετάνοια και απαλλαγή από τις ηθικές παρεκτροπές. Πρόβαλε την αξία της Αγιότητας και την επιλογή της μετανοίας συνδέοντας την με την εποχή μας, καλώντας τους πιστούς να κλείσουν τις πόρτες της ψυχής τους στην ηθική κατάπτωση που έχει περιέλθει η σύγχρονη κοινωνία.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον διήμερο αυτό εορτασμό η παρουσία των πιστών ήταν πληθωρική. Προσήλθαν για να εναποθέσουν τις προσευχές και ικεσίες τους στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

0 σχόλια:

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2019
ΕΥΧΕΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2018-2019

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2018-2019
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate