Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΑΤΣΙΚΑ

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με την συμμετοχή δεκάδων πιστών, τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας στο Ιστορικό ιδιωτικό Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου Πράτσικα και συγκεκριμένα στη κατακόμβη που βρίσκεται κάτω από τον γνωστό Ναό που ανεγέρθη το 1850. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλλει κτητορικό Μνημόσυνο.
Λίγα ιστορικά στοιχεία καταθέτουμε για το γραφικό ιδιωτικό Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Πράτσικα.
Μετά την Επανάσταση του 1821 και την αποχώρηση των Τούρκων έφτασε στην Πάτρα από την Ήπειρο η οικογένεια Πράτσικα(τρία αδέρφια ο Σπυρίδων,ο Νικόλαος και ο Δημήτριος)και αγόρασαν Νοτιοδυτικά της Πόλεως ένα μεγάλο κτήμα και άρχισαν να το καλιεργούν. Παραπλέυρως του κτήματος και συγκεκριμένα στην νότια πλευρά του, περνούσε ο χείμαρος Διακονιάρης ο οποίος όταν φούσκωνε κατέβαζε σαβούρα και πλημύριζε τις γύρω απο αυτόν περιοχές και ως εκ τούτου και το εν λόγω κτήμα, θάβοντας το με τόνους από λάσπη και πέτρες. Οι αδερφοί Πράτσικα στη προσπάθεια τους να καθαρίσουν το κτήμα τους από την σαβούρα του χειμάρου Διακονιάρη βρήκαν θαμένο το θολωτό Εκκλησάκι κατακόμβη πιθανόν Βυζαντινής εποχής και το αποκατέστησαν. Μέσα σε αυτό βρήκαν και μια εικόνα της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και θεώρησαν ότι ήταν αφιερωμένο στο Βαπτιστή Ιωάννη, μάλιστα όνομασαν το Ναϋδριο εύρεση. Όμως η Υγρασία και οι συχνές πλημύρες που δημιουργούσε ο χείμαρος Διακονιάρης, καθώς και το μικρό μέγεθος του Ναϋδρίου, τους ανάγκασαν το 1850 να ανεγείρουν πάνω απο την κατακόμβη ένα μεγαλύτερο Εκκλησάκι αφιερωμένο στο Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου, το οποίο και έχει εγκαινιαστεί. 
Από τότε οι οικογένεια Πράτσικα και η σημερινοί απόγονοι τους οικογ.Τσερώνη συντηρούν και ευπρεπίζουν τα δύο Εκκλησάκια και φροντίζουν για να πανηγυρίζουν την 24η Ιουνίου επί τό Γενέθλιον του Προδρόμου και την 29η Αυγούστου επί τη αποτομή της Τιμίας κεφαλής του. 
Αποτελούν μια πνευματική όαση μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλεως μας και θεωρούνται ιδιωτικό διατηρητέο μνημείο. Μάλιστα στάθηκαν η αφορμή για να ανεγερθεί λίγα μέτρα πιο κάτω ο Ενοριακός Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου και Οσίου Ιωάννου Ρώσσου Πατρών, αφού για την θεμελίωση του την 29η Αυγούστου 1997 λιτανεύτηκε η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου από το Εκκλησάκι του Πράτσικα. Το Εκκλησάκι και η περιοχή γύρω από αυτό επικράτησε να λέγεται Πράτσικα, από τον επώνυμο τον κτιτόρων..

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate