Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ !


Β. ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

Από πότε χρονολογείται το καντήλι; 
Πριν από τον Χριστιανισμό οι εθνικοί, κρεμούσαν χρυσή ακοίμητη λυχνία μπροστά από είδωλα και αγάλματα. Στη σκηνή του Μαρτυρίου οι Ιουδαίοι είχαν αναμμένη επτάφωτο λυχνία κατασκευασμένη από καθαρό χρυσάφι. Σ’αυτή έκαιγαν παρθένο λάδι καθαρό. 
Οι πρώτοι Χριστιανοί που προήλθαν είτε από Ιουδαίους είτε από ειδωλολάτρες, μεταφύτευσαν τη θρησκευτική τους συνήθεια στα κέντρα της νέας λατρείας τους. Έτσι άναβαν καντήλια για να μη λησμονήσουν πότε τις δύσκολες και ζωτικές εκείνες ημέρες των διωγμών. Λυχνίες ή καντήλια βρεθήκαν από αρχαιολόγους στις κρύπτες και κατακόμβες της Ρώμης, της Καρχηδόνας, της Αλεξάνδρειας και της Παλαιστίνης με τις εξής επιγραφές: «Φῶς ἐκ φωτός» και «Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσι». 
Σημασία και συμβολισμός: Το καντήλι συμβολίζει το ανέσπερο φώς που είναι ο Χριστός και καλούμαστε και εμείς να τον μιμηθούμε. 
Να φωτίσουμε τους εαυτούς μας με το φώς της γνώσεως.
  1. Να γίνουμε φώτα όπως οι μαθητές του Κυρίου.
  2. Να γίνουμε φωστήρες στο κόσμο με την καθαρή ζωή μας.
  3. Να οδηγηθούμε στη δική Του λάμψη κρατούντες άσβεστη την λυχνία μας όπως οι φρόνιμες πέντε παρθένες της Ευαγγελικής περικοπής. 
Αν κάθε Χριστιανός γίνει λύχνος, κάθε εκκλησίασμα επτάφωτος λυχνία και κάθε Ενορία πολυέλαιος, τότε πραγματικά θα λάμψει το φώς του Χριστού στη γη.
Ο Επίσκοπος Αχρίδος Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς αναφέρει επτά λόγους για τους οποίους ανάβουμε το καντήλι:
1. Για να μας θυμίζει ότι η πίστη μας είναι φώς. Ο Χριστός είπε: «ἐγώ εἰμί τό φῶς τοῦ κόσμου». Το φώς του καντηλιού μας θυμίζει το φώς με το οποίο ο Χριστός καταυγάζει τις ψυχές μας.
2. Για να μας θυμίζει, ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή όπως των Αγίων, τους οποίους ο Απ. Παύλος ονομάζει «τέκνα φωτός».
3. Για να ελέγχονται από το φώς τα σκοτεινά μας έργα, οι κακές μας ενθυμίσεις και επιθυμίες και να επανερχόμαστε στο δρόμο του φωτός του Ευαγγελίου, ώστε να πραγματοποιείτε ο λόγος του Κυρίου: «οὕτω λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάσωσιτον Πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ.5,16)
4. Για να μας θυμίζει το αδιάλειπτο της προσευχής. Κάθε φορά που είναι αναμμένο το καντήλι, μας θυμίζει, ότι πρέπει να γίνεται προσευχή. 
5. Για να γίνει ο φόβος και ο τρόμος στις δυνάμεις του σκότους, που μας επιτίθενται με πονηριά πριν και κατά την ώρα της προσευχής και θέλουν να απομακρύνουν την σκέψη μας από το Θεό. Οι δαίμονες αγαπούν το σκοτάδι και τρέμουν το φώς, το φώς του Χριστού, που φωτίζει εκείνους που αγαπούν το Χριστό. 
6. Για να μας παρακινεί σε αυτοθυσία. Όπως δηλαδή με το λάδι καίγεται στο καντήλι το φυτίλι, έτσι και το δικό μας θέλημα να καίγεται με την φλόγα της αγάπης προς τον Χριστό και να υποτάσσεται πάντοτε στο θέλημα του Θεού. 
7. Για να μάθουμε ότι, όπως δεν ανάβει το καντήλι χωρίς τα δικά μας χέρια, έτσι και το εσωτερικό καντήλι της καρδιάς δεν ανάβει χωρίς τα χέρια του Θεού. Οι κόποι των αρετών μας είναι η απαραίτητη καύσιμη ύλη, δηλαδή το φυτίλι και το λάδι, που για να ανάψουν και να φωτίσουν, χρειάζεται το «πύρ» του Αγίου Πνεύματος. 
Τι υλικά χρησιμοποιούμε; 
Ένα καθαρό ποτήρι, καθαρό λάδι ελιάς(όχι σπορέλαια), και φυτίλι είτε του βουνού, είτε από νήμα κερωμένο. 
Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο για να θυμόμαστε την προσευχή του Ιησού στον κήπο της Γεθσημανή, όπου υπήρχε ελαιώνας. Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι και το πιο καθαρό και αυτό θα προσφέρουμε στο Θεό. 
Το άναμμα του καντηλιού με ελαιόλαδο είναι μια μικρή δική μας θυσία, σημείο και δείγμα της ευγνωμοσύνης και της αγάπης που οφείλουμε στο θεό για την μεγάλη Θυσία που έκανε για μας. Με αυτήν και την προσευχή μας Τον ευχαριστούμε για τη ζωή, για την υγεία, για τη σωτηρία και για όλα όσα μας χαρίζει η θεϊκή και άπειρη αγάπη Του.
Τι κάνουμε τα χρησιμοποιούμενα υλικά από το καντήλι;
Τα μαζεύουμε και τα θάπτουμε στον κήπο ή τα ρίχνουμε στη θάλασσα η τα καίμε και ποτέ στα σκουπίδια.
Που και πότε ανάβουμε το καντήλι; 
Ακοίμητο καντήλι διατηρούμε στο Ναό με το Άγιο Φώς. Καλό και ευλογημένο είναι να διατηρούμε και στο εικονοστάσι του σπιτιού μας ακοίμητο καντήλι για να μας θυμίζει, ότι ο πνευματικός αγώνας για τη σωτηρία μας οφείλει να είναι ακοίμητος, ανύστακτος, γεμάτος φώς. Το ανάβουμε μπροστά στις εικόνες στους Ιερούς Ναούς, πάνω στην Αγία Τράπεζα, στην Αγία Πρόθεση και στους τάφους των προσφιλών μας κεκοιμημένων. (π.Γ. Κ. εκδόσεις Φωτοδότες) 









0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate