Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ο νέος Ιερός Ναός


Ένας νέος Ιερός Ναός που γίνεται στολίδι για την πόλη μας.


Ο Ενοριακός Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου και Οσίου Ιωάννου Ρώσσου Πατρών βρίσκεται στην κεντρική Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου(παραπλεύρως χειμάρρου Διακονιάρη)  ενδιάμεσα των οδών Αγίου Ιωάννου Πράτσικα, Αγίας Τριάδος και Σολωμού. Ανηγέρθη  με πρωτοβουλία του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πατρών την περίοδο 1997-2002 στα νοτιοδυτικά όρια της Ενορίας Αγίας Τριάδος.  Με το υπ’ Αρ.Φυλ.159 την 26η Ιουνίου 2003 ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Τέρψης κατέστη Ενοριακός. Η Μυστηριακή και Λατρευτική ζωή πραγματοποιείται στον κάτω Ιερό Ναό, που είναι εγκαινιασμένος επ’ονόματι του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και  το δεξιό κλίτος επ’ονόματι του Αγίου Ιερομάρτυρος Λεωνίδου Επισκόπου Αθηνών.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έχει συντάξει η αρχιτέκτονας κ. Βασιλική Φαρμάκη έχοντας ως πρότυπο τον Ιερό Ναό  της Παναγίας των Χαλκέων Θεσσαλονίκης, βυζαντινό μνημείο του 11ου αιώνος. Ο ρυθμός του  Ναού ανήκει στην κατηγορία της τρίκλιτης βασιλικής με τρείς  βυζαντινούς τρούλους, ένα κεντρικό και δύο μικρότερους στα εκατέρωθεν κλίτη της δυτικής όψεως.

Κατά το έτος 2004 με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες τοποθετήσεως της ξυλόστεγης οροφής, η οποία διατηρεί αρχιτεκτονικά στοιχεία των ξυλόστεγων βασιλικών των πρώτων Χριστιανικών αιώνων. 
Τα έτη 2006-2008 με τις ευχές-τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, την έγκριση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου καθώς και με την οικονομική ενίσχυση των Ενοριτών έλαβαν χώρα οι εργασίες: 1)εσωτερικών επιχρισμάτων, 2)ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, 3) τοποθετήσεως παραθύρων, 4)υδραυλικής εγκατάστασης, 5)επενδύσεως-κτισίματος των τρούλων δια παραδοσιακού τούβλου, 6) τοποθετήσεως  ξυλόγλυπτων θυρών και 7) προετοιμασίας των εσωτερικών επιφανειών για την μελλοντική αγιογράφησή τους.
Εξωτερικά ο Ναός χτίζεται με παραδοσιακό συμπαγές τούβλο, εκ της Μακεδονίας. Για το χτίσιμο χρησιμοποιούνται παραδοσιακά βυζαντινά υλικά με υδραυλικές ιδιότητες(θηραϊκή γη, χαλαζιακή άμμος, υδράσβεστος κ.α) στα πρότυπα της Παναγίας των Χαλκέων Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους.
Εσωτερικά το Εκκλησιαστικό συμβούλιο εφαρμόζει στο δάπεδο την μελέτη –σχέδιο της αρχιτέκτονος κ. Βασιλικής Φαρμάκη, που έχει ως σκοπό την πλακόστρωση με μάρμαρα του Ιερού Ναού. Το σχέδιο διακρίνεται για την αυστηρά βυζαντινή αρχιτεκτονική του, καθότι κυριαρχούν σ’αυτό τα γεωμετρικά σχήματα. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του ξεπερνά τα 100.000,00Ευρώ.
 Ο Ιερός Ναός  διαθέτει Ερανική Επιτροπή ανανεωμένη κατ’ έτος υπό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των έργων αποπερατώσεως του. Οι εργασίες για την αποπεράτωση του Ναού συνεχίζονται χάρη στην ηθική και οικονομική στήριξη των Ενοριτών και άλλων πιστών που αγαπούν αυτό το θεάρεστο έργο.
Στην όλη προσπάθεια υποδειγματικό αναδεικνύεται  το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας καθότι το συνοδεύει η σοφή επίβλεψη και καθοδήγηση του. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η ανιδιοτελής αρχιτεκτονική προσφορά και επίβλεψη της κ. Βασιλικής Φαρμάκη.
Το Όνειρο όλων μας, η λειτουργία του άνω Ναού έγινε πραγματικότητα! ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ: Το Θαύμα για την Ενορίας μας, είναι η τελετή των Θυρανοιξίων του άνω Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου και η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών από την 26η Μαΐου τ.ε. 
Το έργο του Θεού συνεχίζεται!!!
Έτσι ο Ιερός Ναός που  είναι  η καρδιά  και το στολίδι της Ενορίας  μας, τώρα στολίζει και την πόλη μας.  

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate