Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Η εσταυρωμένη ζωή κατά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ
Η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών και ολόκληρη η μετ’ αυτήν εβδομάδα είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό, στο Ζωοποιό Σταυρό. Η Εκκλησία μας προβάλλει στους πιστούς το Ζωοποιό Ξύλο, για να προσκυνήσουν και να λάβουν θάρρος και παρηγοριά και ελπίδα, προς συνέχισι του αγώνος της νηστείας και των άλλων αρετών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής. Προσκυνώντας το Τίμιο Ξύλο, προσκυνούμε τον Εσταυρωμένο Λυτρωτή μας. Εκείνος, ο Εσταυρωμένος, δίνει αξία και σημασία και χάρι και αγιασμό στο ξύλο, το οποίο προ της θυσίας Του ήταν ένα όργανο εγκλήματος.. Πολλά μηνύματα, πολλά διδάγματα, αδελφοί μου, στέλνει στους πιστούς ανθρώπους ο Τίμιος Σταυρός. 
Η εσταυρωμένη ζωή. Ο λόγος της Εκκλησίας για ζωή εσταυρωμένη, φαίνεται λόγος σκληρός. Φαίνεται λόγος μελαγχολικός και απαισιόδοξος. Φαίνεται λόγος βαρύς και δυσβάστακτος στη γενεά μας, περισσότερο από οιαδήποτε άλλη γενεά ίσως, γιατί η γενεά μας γεύεται χορταστικά το ποτό της απολαύσεως, της χλιδής, της ανέσεως. Είναι το μήνυμα και το δίδαγμα εκείνο, το οποίο πολύ μας κάνει να δυσανασχετούμε και να αποστρεφώμαστε, να γογγύζουμε κάποτε. Όμως χωρίς αυτό δεν νοείται λόγος περί Σταυρού, κήρυγμα περί Σταυρού. 
Την εσταυρωμένη ζωή για την αγάπη την άπειρη του Λυτρωτού μας την έζησε και την δίδαξε ο μεγάλος ασκητής και ισαπόστολος, ο Προφήτης και μάρτυρας της Ορθοδοξίας μας και του Γένους μας, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. 
Από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ο Χριστός μας του εμφύτευσε μέσα στην καρδιά του τον πόθο της αφιερώσεως στο Θεό, στον Εσταυρωμένο. Και επορεύθηκε την οδό της εσταυρωμένης ζωής στην Ιερά Μονή του Φιλοθέου .Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια έζησε την εσταυρωμένη ζωή στο Άγιον Όρος. Εκεί, στην ησυχία της ερήμου αισθάνθηκε τον Εσταυρωμένο, Τον έζησε, Τον αγάπησε ολόθερμα, φλόγισε την καρδιά του η αγάπη του Χριστού, με το να εντοπίζη, να πολεμά και να ξεριζώνη τα πάθη της καρδιάς του. 
Ώσπου η χάρις του Θεού τον κυρίευσε. Δοκιμασμένος, εσταυρωμένος πάντα, περιχαρακωμένος από τον πόνο του Σταυρού της ασκήσεως, με πίστι ακράδαντη, ανέλαβε και έναν άλλο Σταυρό. Το Σταυρό της πατρίδος, της Εσταυρωμένης Ελλάδος. 
Αισθάνθηκε την αδικία εις βάρος ενός λαού ο οποίος παρά τα ελαττώματά του επίστευε στον Χριστό, στον Εσταυρωμένο Λυτρωτή του κόσμου. Πόνεσε μαζί με τον εσταυρωμένο λαό.. Πέταξε σ’ όλη την Ελληνική γη, την πατρίδα, και παρηγόρησε τους δακρυσμένους αδελφούς. 
Τον Σταυρόν του αυτόν τον εσήκωσε εκουσίως, ολοπρόθυμα. Γι’ αυτό έλεγε: «άφησα την ιδικήν μου προκοπήν, το ιδικόν μου καλόν, και εβγήκα να περιπατώ από τόπου εις τόπον και να διδάσκω τους αδερφούς μου». 
Αγάπησε τον Σταυρό, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Γι’ αυτό και ήθελε να στήνονται παντού Σταυροί. Κάτω από τη σκια του Σταυρού μιλούσε, και σώζονται σταυροί σε πολλά σημεία απ’ όπου πέρασε και δίδαξε, οι οποίοι και θαύματα έκαναν. 
Στο τέλος των διδαχών του μοίραζε μικρούς Σταυρούς, σταυρουδάκια στους πιστούς. Ονόμαζε δε τον Σταυρό αυλάκι που διασχίζει όλη τη γη. «Ο Τίμιος Σταυρός, έλεγε, είναι αύλαξ όλης της γης. Ο Τίμιος Σταυρός αγιάζει τα πέρατα, όλα τα θεία και άγια των Εκκλησιών». 
Δίδασκε πως ακριβώς και με ευλάβεια να κάνουν οι Χριστιανοί το σημείο του Σταυρού, και συνιστούσε με επιμονή οι Χριστιανοί να σταυρώνουν σωστά το σώμα τους, να αρχίζουν κάθε τους πράξι με το σημείο του Σταυρού. Σε μία προφητεία του γράφει: «Να έχετε τον Σταυρό στο μέτωπο, για να σας γνωρίσουν ότι είσθε Χριστιανοί». 
«Χριστιανέ μου», έλεγε, «το Χριστό δεν πρέπει να τιμάς και να εντρέπεσαι, όπου σου χάρισε τόσα καλά και εσταυρώθηκε δια την αγάπην σου; Ποίος πατέρας εσταυρώθηκε δια τα παιδιά του καμμίαν φοράν; Και ο γλυκύτατός μας Ιησούς Χριστός έχυσε το αίμα του και μας εξηγόρασεν από τας χείρας του διαβόλου». 
Εις τι συνίσταται η εσταυρωμένη ζωή του Χριστιανού κατά τον Άγιο Κοσμά; Εσταυρωμένη ζωή π.χ. σημαίνει νηστεία, εγκράτεια. 
«Ενήστευσεν ο Μωυσής» λέει ο Άγιός μας, «σαράντα ημερόνυκτα και έγινεν ωσάν άγγελος». «Έτσι και ημείς να κάμωμεν, να νηστεύσωμεν την Τετάρτην, διότι επωλήθη ο Χριστός μας, και την Παρασκευήν, διότι εσταυρώθη». «Ομοίως έχωμεν χρέος να νηστεύσωμεν και τας Τεσσαρακοστάς, καθώς εφώτισεν το Άγιον Πνεύμα τους Αγίους Πατέρας της Εκκλησίας, και ενομοθέτησαν να νηστεύωμεν, δια να νεκρώνωμεν τα πάθη και να ταπεινώνωμεν το σώμα, και
μάλιστα με τα ολίγα ζώμεν με ευκολίαν. 
»Εγώ ημπορώ να ζήσω με εκατόν δράμια άρτου. Εκείνα τα ευλογεί ο Θεός, διότι είναι αναγκαία, και όχι να τρώγωμεν εκατόν δέκα. Εκείνα τα δέκα τα καταράται, διότι είναι χαράμι. Είναι εκείνου όπου πεινά. Φυλάγετε αυτάς τας τέσσαρας τεσσαρακοστάς Χριστιανοί μου; Εδώ πως πηγαίνετε; Αν είσθε χριστιανοί πρέπει να φυλάγετε μάλιστα την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Κρατείτε το τριήμερον εδώ; Την Καθαράν Δευτέραν είναι καλόν και άγιον όποιος την φυλάγει. 
» Όποιος νηστεύει το τριήμερον έχει μισθόν εις την ψυχήν του, και πάλιν δεν λέγω εκείνον όπου δεν δύναται. Και μίαν ημέραν να νηστεύση, ωφελείται». 
Αγαπητοί, 
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή προχωρεί. Είμαστε ήδη στο μέσον. Ως ταπεινοί σταυροφόροι του Χριστού μας, ας σηκώσουμε και το δικό μας Σταυρό. 
Συνοδοιπόρος μας και ο Άγιος Κοσμάς. Μην απελπιζόμαστε. Μη φοβόμαστε την εσταυρωμένη ζωή∙ λίγη υπομονή ακόμη. Δεν θα σηκώνουμε αιωνίως Σταυρό. Δεν θα είμαστε αιωνίως σταυρωμένοι. Πλησιάζει η ημέρα που θα φθάσουμε στο φωτεινό τέρμα. Κοντεύει η Ανάσταση. 
Και ο Χριστός μας περιμένει, για να στεφανώση όσους με υπομονή, με εμπιστοσύνη, με αγάπη στον Εσταυρωμένο Κύριο και όχι με γογγυσμό, σήκωσαν τον Σταυρό τους και έζησαν την εσταυρωμένη ζωή. 
Σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, μαζί με τον Άγιο Κοσμά συνειδητά, ταπεινά, ολόψυχα, χαρούμενα, αγόγγυστα ας άρουμε τον Σταυρό και ας αγαπήσουμε τον Μεγαλομάρτυρα του Γολγοθά, έχοντας σαν Κυρηναίο τον Πνευματικό μας. Η ανακαίνισίς μας, ο αγιασμός μας, η σωτηρία μας θα είναι βεβαία, η δε Ανάστασίς μας, η χαρά του Παραδείσου και η μετοχή μας στην άληκτη δόξα του Παραδείσου, δώρο του Λυτρωτού μας, ο οποίος για μας σήκωσε τον Σταυρό Του. 

Ε.Φ: Ε.Μ.  
Αποσπάσματα από ομιλία που πραγματοποιήθηκε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παντανάσσης Λεμεσού Κύπρου



0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate