Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Η Λαμπρή είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, γιατί η Ανάσταση είναι το πιο σημαντικό γεγονός της ζωής του Χριστού.
Ο Χριστιανικός κόσμος γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Ανάσταση του Κυρίου. Σε πολλά χωριά της Κύπρου διατηρούνται γραφικά έθιμα, που δίνουν ξεχωριστό τόνο στη Λαμπρή.
Για το λόγο αυτό πολλοί κάτοικοι των πόλεων που κατάγονται από χωριά, τις μέρες της Λαμπρής, πάνε στα χωριά τους για να ζήσουν τις συγκινητικές στιγμές που ζωντανεύουν τα έθιμα της Λαμπρής.
Όσο για τους πρόσφυγες, που ξερίζωσε τόσο αναπάντεχα η λαίλαπα του Αττίλα, οι γιορτές της Λαμπρής μακριά από τα αγαπημένα τους σπίτια είναι σκληρή δοκιμασία. Θυμούνται τη ζεστασιά του σπιτιού τους και τα μάτια τους πλημμυρίζουν δάκρυα, νοσταλγούν τις χαρούμενες μέρες και τους πνίγει το παράπονο. Μόνο ο γυρισμός στην πατρική γη θα φέρει τη γαλήνη στις τρικυμισμένες καρδιές τους.
Όλη σχεδόν την Αγία βδομάδα θ’ ασχολούνται στο σπίτι οι νοικοκυρές. Από τη Μεγάλη Τετάρτη θ’ αρχίσουν να ετοιμάζουν τα κουλούρια με το σουσάμι. Θα τα χρησιμοποιήσουν τις μέρες της νηστείας. Θα βάψουν τη Μεγάλη Πέμπτη τα κόκκινα αυγά. Θα χρησιμοποιήσουν κρεμμυδόφυλλα για να βάψουν κόκκινα αυγά, ρίζες, φύκια της θάλασσας, μαργαρίτες κίτρινες για τα κίτρινα αυγά, φύλλα της αμυγδαλιάς για τα πράσινα. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν κι έτοιμες μπογιές.
Τη Μεγάλη Παρασκευή δεν πρέπει νάχουν πολλές δουλειές. Πρέπει να είναι ξεκούραστες. Θα μαζέψουν λουλούδια, προπάντων οι νέες των χωριών, για να στολίσουν τον Επιτάφιο.
Το απόγευμα οι καμπάνες της εκκλησίας θα κτυπήσουν λυπητερά. Θα μαζευτούν όλοι οι χωριανοί στην εκκλησία. Θα’ χουν όλοι μια λύπη στη ματιά τους. Σαν σήμερα ο Χριστός μας πέθανε πάνω στο Σταυρό από τα βασανιστήρια, που του προσφέραμε εμείς οι άνθρωποι.
Οι εικόνες θα είναι σκεπασμένες με μαύρες ποδιές. Οι πολυέλαιοι κι αυτοί θα στολιστούν με λαμπάδες, που θα’ χουν δεμένη μαύρη κορδέλα. Όλα γύρω θα είναι λυπημένα για τον άδικο θάνατο του Σωτήρα μας.
Κορίτσια του σχολείου ντυμένα πένθιμα, με λουλούδια στα καλαθάκια κι ανθόνερο στις μερρέχες, θα ράνουν το Χριστό όπως ακριβώς οι μυροφόρες την εποχή εκείνη, όταν θ’ ακούσουν το «Έραναν τον τάφο αι μυροφόραι μύρα». Θα γίνει η Περιφορά του Επιταφίου γύρω από τον περίβολο της εκκλησίας. Κι όλοι οι Χριστιανοί, σιωπηλοί και με θεία ευλάβεια θα περάσουν κάτω από τον Επιτάφιο.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται ο Εσπερινός της Ανάστασης. Όλοι μέσα στην εκκλησία περιμένουν, να πει «Ανάστα ο Θεός» για να ρίξουν τις μαύρες ποδιές από τις εικόνες και να κτυπήσουν χαρμόσυνα τους σκάμνους για να δείξουν τη χαρά τους.
Αυτά όλα γίνονται για να εκφράσει ο κόσμος τη μεγάλη χαρά του για την Ανάσταση.
Το απόγευμα στον περίβολο της εκκλησίας ανάβεται Μεγάλη Λαμπρατζιά. Οι νέοι κουβάλησαν ξύλα, κορμούς δέντρων από τα σπίτια του χωριού και τα έκαναν σωρό.
Μεγάλο Σάββατο, βράδυ. Μεσάνυκτα. Τότε θα κτυπήσουν οι καμπάνες. Θα πάνε όλοι οι χριστιανοί ν’ ακούσουν τον «Καλό Λόγο». Τα πρόσωπα όλων είναι χαρούμενα. Όλοι φορούν τα γιορτινά τους. Κρατούν στο χέρι τους τη λαμπριάτικη λαμπάδα.
Θα τις ανάψουν όταν ο παπάς θα φανεί στην Ωραία Πύλη ασπροφορημένος κρατώντας αναμμένο το κερί και ψάλλει «Δεύτε Λάβετε φως». Με το άκουσμα της φράσεως αυτής τα παιδιά ανάβουν τα βεγγαλικά τους και τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά τους, πούφεραν μαζί από το σπίτι τους, κι εύχονται ο ένας στον άλλο «Χριστός Ανέστη». Στο σπίτι τους περιμένει η σούπα η αυγολέμονη.
Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα θα γίνει ο Εσπερινός της Αγάπης. Εκεί διαβάζεται το ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες, για να δείξουμε πως η Ανάσταση του Χριστού είναι για όλους τους ανθρώπους, όποια γλώσσα κι αν μιλούν.
« ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ! »

0 σχόλια:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΠΕΡΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΧΝΟΣ TV-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ 2022-2023
ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΩΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

Blog Archive

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Δώσε ζωή...

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Translate